Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Новините днес
Автор: novinitee Категория: Новини
Прочетен: 127005 Постинги: 83 Коментари: 19
Постинги в блога от 10.11.2009 г.
10.11.2009 16:52 - АНКЕТА !
Запитването от екипа на "novinitee.blog.bg" е искате ли  да се добавят Спортни новини.

Гласувайте с да или не в коментарите на статията.

Благодарности от екипа на "novinitee"
Категория: Новини
Прочетен: 1395 Коментари: 1 Гласове: 0
image

Специална организация е създадена на летище София заради епидемията от свински грип. Всеки ден през летище София преминават хиляди хора, което увеличава риска от заразяване с т. нар "свински" грип. За да бъдат максимално предпазени, служителите на летището са задължени да носят медицински маски.

"На всички служители, които имат съприкосновение с пътниците, независимо от длъжностите, които изпълняват, бяха раздадени маски, които през три часа да се сменят", съобщи Христо Шерионов, директор на дирекция "Летищно осигуряване на полетите". 

Друг елемент от защитата на летището са термокамерите, които следят за температурата на пристигащите пътници. Ако тя е над 38,5, това се вижда на мониторите и служителите на РИОКОЗ го канят в техния пункт. 

"Предприемат се мерки спрямо пътника, като се прави термометриране в пункта. След което - анкета - дали е имал контакт с други болни, в коя страна е пребивавал. Ако отговаря на критериите, които са висока температура, болки в гърлото, суха кашлица, тогава ние предприемаме извозване на пътника в инфекциозна болница". 

Въпреки епидемията от свински грип, повечето пътници не се чувстват застрашени.
 

Източник:БТВ
Категория: Новини
Прочетен: 1089 Коментари: 0 Гласове: 0
image
 Заради грипната епидемия са отменени ученическите екскурзии и организираните групови занимания. Двете седмици грипна ваканция в Бургас опразниха и междуселищните автобуси.  

Фирмата на Румен Христов превозва децата от селата и малките градове, които учат в Бургас. През двете седмици грипна ваканция, в които училищата в общината са затворени, автобусите му се движат полупразни.    

"Неприятното в случая, че те са предплатени пътувания, всъщност картите са закупени и постъпиха много запитвания от родителите дали ще можем да възстановим сумите", обясни Румен Христов. 

Тъй като не може да върне парите, превозвачът е решил да удължи срока на закупените карти с периода на грипната ваканция. Така, до момента загубите му надхвърлят 40 хиляди лева. Заради неочакваната ваканция са отменени и специализираните ученически превози.

"Туристическите агенции търпят негативи във връзка с отменени ученически пътувания, които са отменени на 100% и съответно ние търпим анулации от наши хотелиери, от превозвачи, където сме заявили тези услуги", заяви Дарина Адамова, управител на туристическа агенция. 

От туристическия бранш се оплакват, че заради грипната епидемия голяма част от хората все още се въздържат да планират и новогодишната си почивка. 

Приходи за поне две седмици няма да реализират и наемателите на училищните бюфети и столове. На загуба са и павилионите и магазините за хранителни стоки, близо до учебните заведения.   

Източник:БТВ
Категория: Новини
Прочетен: 991 Коментари: 0 Гласове: 0
 
Целта на МИЕТ е приватизацията на "Булгартабак" и това да стане възможно най-скоро, каза пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. 
        
Работи се по смяна на процедурата за приватизация на "Булгартабак", ще се наеме и консултант, който да работи заедно с АП то този въпрос. Вероятно сделка може да има през първото тримесечие на 2010 година. Продажбата ще стане чрез конкурс, обясниха от министерството.

Източник:БТВ
Категория: Новини
Прочетен: 1107 Коментари: 0 Гласове: 0
image
 Изпълнителната агенция по лекарствата започва масови проверки по аптеките за това как се продават антивирусните препарати. Фармацевтите са длъжни да отпускат медикаментите срещу рецепта.

Прибягването до самолечение и приемането на медикаментите без нужда може да създаде резистентност на вируса към препаратите, напомнят здравните власти.

"Най-добрата предпазна мярка е да се избягват контакти с болни - това се препоръчва главно на хората, които имат хронични заболявания, бременни жени и малките деца", обясни националният консултант по епидемиология доц. Мира Кожухарова.

Носенето на маска далеч не е най-ефикасното средство за предпазване от грип. Ако маската се носи повече от час, тя става неефективна, допълни Кожухарова. Тя подчерта, че повечето хора прекарват новия вирус в лека форма, която отминава за три-четири дни. 

Източник:БТВ

Категория: Новини
Прочетен: 1151 Коментари: 0 Гласове: 0

image

Продължава да се разпространявагрипната епидемия в Украйна, като броят на починалите в следствие на усложнения от грип и вирусни инфекции достигна 174 души.

Според последни данни общо заболелите от грип в страната са над 1 милион, въпреки обявената преди повече от седмица епидемия,ограничаването на публичните прояви и затварянето на институции с масова посещаемост.

Вчера смъртните случаи бяха 155, като лабораторно са потвърдени 65 случая на A (H1N1). Само 14 от смъртните случаи са доказано обаче от новия грипен щам, съобщава агенция Новости.

Две са областите, засегнати най-силно от епидемията - Лвовска и Ивано-Франковска.

И в момента 334 души се намират в реанимация с опасност за живота след усложнения.

Вчера президентът Юшченко обяви, че няма намерение да отлага президентските избори заради грипната епидемия.

Украйна бе първата страна в Европа, която поиска помощ за  справяне с грипната епидемия. 

Източник:NewsBG
Категория: Новини
Прочетен: 677 Коментари: 0 Гласове: 0
image
Петима души са загинали при 19 пътни произшествия в страната през денонощието, съобщиха от МВР. Ранени са 16 души, като за живота на един има опасност. В София са пострадали шестима при 137 леки и шест тежки злополуки на пътя.    

Слаб дъжд превалява в областите Кюстендил, Перник и Благоевград. Мокри пътни настилки има в областите Видин, Враца, Смолян, проходите "Петрохан" и "Шипка", информират от МВР.
    
Опасност от падащи камъни има в прохода "Троян-Кърнаре", област Смолян, Искърското и Кресненското дефиле и по пътищата София - Самоков, Асеновград - Смолян, Югово-Лъки, Кричим - Девин, Мездра - Ботевград, в района на Мечи дол и района на Козница. Участъците са сигнализирани с пътни знаци. 
    
На 63-ти км от магистрала "Тракия" в посока към София движението се извършва само в крайна лява лента поради пропадане на пътното платно. Участъкът е обозначен с пътни знаци и ограничение на скоростта.
   
Мъгла с видимост до 30 м има в прохода "Шипка", от 50 м – в района на Ябланица. Видимостта е намалена до 100 м. в област Монтана, а от 100 до 150 м. в района на Враца, Оряхово, Бяла Слатина, гр. Левски, село Телиш и област Видин. 
    
Забранено е движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през прохода "Петрохан".

Източник:БТВ
Категория: Новини
Прочетен: 1231 Коментари: 0 Гласове: 1
image
 През следващото денонощие през страната ще премине студен атмосферен фронт. Синоптиците от НИМХ-БАН предупреждават, че на места е възможно да има и интензивни валежи, с количество до 35 л./кв. м. В западните дъждовно остава и през следващите 24 часа. 

В Централна България валежите ще започнат около обяд, в Източна ще завали привечер. Така в източната половина от страната през по-голямата си част денят ще е със слънце и високи температури – ще има и над 20 градуса. На запад обаче почти целият ден ще е дъждовен и хладен. В цялата страна ще е ветровито.

Източник:БТВ
Категория: Новини
Прочетен: 580 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: novinitee
Категория: Новини
Прочетен: 127005
Постинги: 83
Коментари: 19
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Ноември, 2009  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30