Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Новините днес
Автор: novinitee Категория: Новини
Прочетен: 127075 Постинги: 83 Коментари: 19
Постинги в блога от 08.11.2009 г.
image

Продължавам да оставам с усещането, че босовете на организираната престъпност са недосегаеми, заяви президентът Георги Първанов в изказването си пред студенти и преподаватели в УНСС на кръгла маса на тема "Двадесет години по-късно - през погледа на младите".
        
Той зададе и въпрос към студентите: Как оценявате следния казус - бившият министър-председател е на път да бъде осъден за това, че някой някъде е преместил папка. В папката има сведения за това колко пъти са си говорили депутатката Хикс с псевдобизнесмена Игрек. Ако това е национална сигурност, аз сигурно нищо не разбирам от национална сигурност. 

Въпреки всичко тук се действаше много бързо, много радикално, смело бих казал. Защо не се действа така смело по отношение на един от символите на българския преход - на мутрите, на босовете на организираната престъпност? Да сте чували в последните месеци по подобен начин да е привикан и  притиснат до стената някой от големите босове?"
    
Продължавам да оставам с усещането, че босовете са недосегаеми, заяви президентът и добави, че Красьо е елемент от веригата. Къде са другите, имената на всички се знаят добре, заяви държавният глава.
 

Източник:БТВ
Категория: Новини
Прочетен: 551 Коментари: 0 Гласове: 0
image
 В южната част на Молдова днес сутринта е станал взрив на един от магистралните газопроводи, доставящ руски газ за Балканите, предаде ИТАР-ТАСС. Повредена е една от трите линии, по която се транспортира газ. 

Пожарът, възникнал при взрива, е угасен, а на мястото на аварията продължават да работят пожарникари, сътрудничи на министерството на извънредните ситуации и представители на компанията Молдовагаз. Доставките не са прекъснати и са прехвърлени по обходен участък на други газопроводи, уточнява ИТАР-ТАСС.
      
Офицер от гражданска защита съобщи, че взривът е станал в 04:30 часа местно време на пет километра от село Саици, което се намира на границата с Одеска област. Това е вторият взрив през тази година на руски газопровод, доставящ синьо горива за Балканите през територията на Молдова. Първият стана на 1 април в Приднестровието. Причината тогава беше износена тръба, припомня ИТАР-ТАСС.  

Източник:БТВ
Категория: Новини
Прочетен: 562 Коментари: 0 Гласове: 0
В Украйна от грип са починали 144 души, съобщи днес министерството на здравеопазването на страната. От началото на епидемията има 936 804 болни, като сред тях само през последните 24 часа 65 813 души.
     
image
Според данни на министерството настанените в болнични заведения от началото на грипната епидемия са 43 762 души, като за последните 24 часа броят им е 4478 души, от които в реанимационните отделения са настанени 345 души.
     
През изминалото денонощие в Украйна са починали девет души от грип - в Лвовска област четирима, двама в Ивано-Франковска област и по един в Киевска и Хмелницка области и в столицата Киев.
     
Епидемичният праг е превишен в 16 района, а в 11 Кримски, Днепропетровски, Запорожски, Лугански, Николаевски, Одески, Полтавски, Сумски, Харковски, Черкаски  и в град Севастопол е доближен.
 

Източник:БТВ
Категория: Новини
Прочетен: 576 Коментари: 0 Гласове: 0
Двама италиански експерти твърдят, че са открили "истинското лице" на египетската царица Нефертити след задълбочено изследване "отблизо" на бюста й на 3400 години, който се съхранява в Нойес музеум в Берлин, съобщи АНСА.
    
Чрез сканиране етнологът Франко Креватин от университета на Триест и Стефано Анселмо, експерт по история на козметиката, установили, че под външния слой от вар и хоросан на бюста е скрита "вътрешна статуя" от камък. 

Лицето на "скритата" статуя е сходно с това на красивия бюст, но същевременно се отличава от него - носът е по-изпъкнал, устата е с лека усмивка, скулите не са толкова изпъкнали, очните вдлъбнатини не са много големи. 
    
Експертите са на мнение, че каменната скулптура показва истинското лице на Нефертити, което в заключителния етап е било "ретуширано", за да се отстранят всички "несъвършенства", както днес снимките на модели се "коригират" дигитално.
    
image
Въз основа на резултатите от сканирането и на тези от исторически изследвания Анселмо създал компютърно изображение, което показва как е изглеждала Нефертити.
    
"Започнах с добавяне на цвят на кожата, заменяйки сивите тонове от изображението от скенера със светлокафяви", обясни той. "След това изследвах творби от епохата на 18-ата египетска династия - шедьоври, изобразяващи хора, които са били свързани с царицата. По онова време художниците са имали слабост към извивките, което взех предвид. 

Освен това съобразявайки се с разкритите от скенера "несъвършенства", поставих малки сенки под очите", допълни Анселмо. "Възстановяването на лицето на царицата, която е обгърната с толкова голяма мистерия, се нуждаеше от старателна работа", увери Креватин.

Източник:БТВ 
Категория: Новини
Прочетен: 796 Коментари: 0 Гласове: 0
image
 Тропическата буря Ида прерасна в ураган по северозападното карибско крайбрежие на мексиканския полуостров Юкатан, предаде Ройтерс. Според базирания в Маями американски Национален център за ураганите Ида, която за първи път се превърна в ураган край бреговете на Никарагуа в четвъртък, е достигнала скорост около 120 км/ч., а на места и близо 195 км/ч.
    
Според метеоролозите бурята може би ще отслабне, след като се придвижи към Мексиканския залив следващата седмица. Очаква се Ида да премине източно от мексиканския курорт Канкун днес следобед.
    
Мексиканските власти призоваха хората да не предприемат ненужни пътувания на полуостров Юкатан и наложиха ограничения върху крайбрежното плаване, отбеляза Ройтерс.

Източник:БТВ
Категория: Новини
Прочетен: 1262 Коментари: 2 Гласове: 0
/Архангеловден, Рангеловден, Свети Рангел, Събор на Свети Архангел Михаил/

image

Пред престола на Господ винаги стоят седем ангели - наричаме ги архангели. Първият е св. Архангел Михаил, изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с крака - неслучайно за него казват, че е най-силният ангел! Той представя Божието слово. Архангел Гавраил е носителят на Божиите тайни. От недъзи лекува архангел Рафаил, Уриил просвещава душите ни. Салатиил се застъпва за нас пред Бога, Уехудиил го прославя, а Варахиил ни дарява с Божиите благославии. Ангелите са пазителите на хората, при раждането си всеки от нас получава своя ангел-пазител.
Хората вярват, че душата не може да напусне тялото ако Свети Рангел, както са преиначили името на Архангел Михаил, не дойде да я прибере. Легендата разказва, че при подялбата на света на него се е паднало да придружава мъртвите. В осмия ден на ноември нашият народ празнува денят на смъртта. Звучи страшничко, но българите са силен народ и в неговите 
празници се срещат болка и радост! Народът ни празнува този ден, за да му е по-леко на човек, когато душата му отива при Господ!
На много места в България се прави курбан за светеца. Пекат се и обредни хлябове, които много приличат на тези, които се приготвят при помени и погребения. Най-често се приготвят по два хляба, наричат ги Рангелово блюдо и боговица. Най-възрастният човек в дома го разчупва на кръст и изрича думите ”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!” Сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята събира с шепи виното и го разпръсква навсякъде в къщата за берекет. Тя също изрича думите ”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс! Сега с що можахме, а догодина с що искаме! Сега с паница, догодина с бакъра!” На някои места в родината ни домакинята разчупва обредния хляб и дава на всеки. Къшеят хляб трябва да се поеме с две ръце и да изрече благослов. Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.
На този ден се слави името на Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Райчо, Райна и Рангел! 
Категория: Новини
Прочетен: 1602 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 08.11.2009 08:32
Търсене

За този блог
Автор: novinitee
Категория: Новини
Прочетен: 127075
Постинги: 83
Коментари: 19
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Ноември, 2009  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30