Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Новините днес
Автор: novinitee Категория: Новини
Прочетен: 126432 Постинги: 83 Коментари: 19
Постинги в блога от 09.11.2009 г.
image
 Плевенската районна прокуратура се самосезира, след като в интернет се появи клип, в който полицай обижда и удря момче в управлението в Долни Дъбник. Прокурорската проверка трябва да приключи до седмица, след което ще бъде образувано досъбедно производство. В областната дирекция на МВР също започва вътрешна проверка по случая. 

На клипа, пуснат в интернет, се вижда как униформен обижда и удря младо момче. Друг полицай не реагира на това и гледа как колегата му малтретира момчето. Момчето, жертва на полицая Георги Филатов, е 22-годишният Калоян Христов. Днес майката на Калоян заяви, че не за пръв път Георги Филатов посяга на семейството й. Причината, според нея, е във вересиите, които полицаят не може да й изплати. 

"На мен ми дължи пари от доста време 125 лева и оттогава мрази децата ми и първо в училище беше бил моя малкия син, след това пуснах жалба срещу него, след това посяга на големия ми син", разказа Ваня Тодорова, майка на Калоян.

Калоян също е подавал жалба срещу униформения. Клипът е сниман в събота сутринта, а момчетата попадат в полицейското управление, за да дадат обяснения след свада с таксиметров шофьор. 

Иво Радев районен прокурор каза, че служителят, който се вижда на клипа и нанася удари и обижда момчето, в този момент не е бил на работа. Прокурорската проверка трябва да приключи след седем дни. Тогава ще е ясно каква наказателна отговорност носи полицаят. 

"Там има заплахи за убийство, нанасяне на удари, съвкупност от деяния, но прокуратурата реагира незабавно и всеки, който си позволява такива деяния, ще си понесе и наказателната отговорност", категоричен бе Радев.

Когато полицаят видял, че приятел на Калоян снима с телефона си, опитал да изтрие записа. Не успял, тъй като менюто на апарата е испанско.  

Полицаят е отстранен от длъжност, уточниха от МВР. Проверява се съпричастността и на други служители към случая.

Източник:БТВ
Категория: Новини
Прочетен: 921 Коментари: 0 Гласове: 0
image
 Бившият изпълнителен директор на БДЖ Христо Монов е източил близо 20 милиона лева с купуването на 30 негодни спални вагона. Софийската градска прокуратура повдигна на Монов обвинение за сключване на неизгодна сделка.

Ако бъде осъден, той може да получи 10 години затвор. Подробностите от Асен Иванов.

През февруари миналата година спален вагон от композицията София - Кардам се запали и в пламъците загинаха 8 души. Осем месеца по-късно тогавашния шеф на БДЖ Христо Монов сключва договор за доставката на 30 нови спални вагони.

"Те е трябвало да бъдат прясно рециклирани, но всъщност са произведени преди моето скромно раждане - преди повече от 40 години, през 1967 година. И са рециклирани не 2008, а през 1997-2002 година”, каза градският прокурор на София Николай Кокинов.

Договорът е сключен с швейцарската фирма "Арвекс". Според направената експертиза част от вагоните са били негодни и без техническа документация. Цената е трябвало да бъде максимум 217 000 лева, но държавата плаща тройно повече - по 550 000 на бройка.

"Една гигантска цена без оглед на състоянието, в което са били, което е било лошо", заяви още Кокинов. 
След това на вагоните се правят козметични ремонти - като смяна на дамаските и тоалетните и те се оказват на релсите, пълни с пътници. За тази сделка Христо Монов вече е обвиняем.

"Очевидно е се е целяло съзнателно да се сключи една неизгодна за държавата сделка. Това са все пак народни пари", коментира градският прокурор.

Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев, който публично защити сделката, остава извън разследването.

"На този етап нямаме никакъв документ, подписан от него, за който да му търсим наказателна отговорност", каза Кокинов.

Прокуратурата обаче е предупредила БДЖ.

"Тъй като в това им състояние е опасно да се возят пътници и, не дай си Боже, да се случи същото като влака София-Кардам", коментира още Кокинов.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата ще проверява и дейността на ръководството на "Български пощи".  Транспортният министър Александър Цветков изпрати одитния доклад на дружеството за периода от началото на 2007 г. до 30 юни 2009 година.

Според одита нередности са констатирани при обновяването на автопарка на държавното предприятие. 
То е купило около 250 нови автомобила за 11 милиона лева. Това прави средно по около 45 хиляди лева за автомобил.

Източник:БТВ

Категория: Новини
Прочетен: 638 Коментари: 0 Гласове: 0

За първи път от 15 години държавата няма да помогне финансово на потребителските организации у нас. По традиция отпусканите средства са пет пъти по-малко отколкото средно в страните от ЕС.

Каква е причината - от министерството на икономиката обещаха да отговорят утре.

Според българското законодателство потребителските сдружения трябва да са икономически независими от производители, вносители и търговци. По тази причина 100-те хиляди лева държавни пари, които се разпределят между 7 организации, се оказват от значение.

"Със сигурност няма да затворим и няма да изчезнем, но ще си ограничим това, което можем да направим. И както наскоро обещах в ефир да направим изследване има ли вредни вещества в черния хляб, сега няма да го направим", каза Богомил Николов, Българска национална асоциация на потребителите.

Един от основните ангажименти на потребителските организации е да представляват интересите на потребителите в Националния съвет за защита на потребителите - формиращ националната политика в тази област.

Този съвет обаче от 3 години не е свикван нито веднъж, въпреки че законът предвижда заседания поне на четири месеца веднъж. Оказва се, не само потребителските организации, но и законът за защита на потребителите не е сред приоритетите на последните няколко правителства.

"Дали досега в България някой е отчел на икономическо ниво как работи законът за защита на потребителите. Лошо е, когато всеки месец си излъган с пет или десет лева от доставчик на услуга, това е неправомерна печалба", каза на свой ред Меглена Кунева, еврокомисар по защита на потребителите.

Кунева припомни, че както комисията, така и отделни страни-членки правят скъпоструващи проучвания, които биха били полезни, ако някой реши да доближи практиката у нас до най-добрата европейска практика.
 

За сега ситуацията изглежда така - докато другите правят бизнес, ние ползваме широколентовия интернет, за да четем вестници, коментира комисар Кунева.

Източник;БТВ 
Категория: Новини
Прочетен: 671 Коментари: 0 Гласове: 0
 Над пет пъти да се увеличи акцизът на бирата, а ставката за твърдия алкохол да се повиши минимално. Предложението направиха от партия "Ред, законност и справедливост" на среща с министъра на финансите. Според представители на партията, министърът е приел идеята. Лидерът на партията Яне Янев обясни, че акциза върху бирата у нас е драстично по-нисък в сравнение с другите страни от Европейския съюз.

"Страните с най-нисък акциз както са Испания и Гърция там е 3.75 до 3.9 на хектолитър плато. При нас е 0.75 евро. Като това са най-ниските ставки. Ние считаме, че трябва да се постигнат поне тези нива", каза Яне Янев.

От РЗС са предложили и минимално увеличение на акциза на твърдия алкохол, като мярка за борба с фирмите от сивия сектор в този бранш. Точни цифри все още не са коментирани. 

Депутатите обясниха, че са стигнали до споразумение с финансовия министър за отпускане на допълнителни 70 милиона, към предвидените 150 милиона за директни субсидии към земеделските производители, заради предстоящото отнемане на много от законовите привилегии за тях. 

"Между първо и второ четене на всички земеделски производители ще им бъдат отнети облекченията по много закони - Закона за местни данъци - облекчения за селскостопански постройки, няма да има повече оцветявания на горива, за да има облекчения в акциза за тракторите, в корпоративния данък ще бъдат отнети досега ползваните 60% облекчение", обясни Мария Капон.

Според народните представители министър Дянков е подкрепил идеята за създаване на фискална полиция, която да контролира работата в Митниците, НАП, НОИ и здравната каса. Предложенията за промени в закона ще бъдат внесени в Народното събрание до 20 дни. 

Министерството на финансите отказа да коментира пред медии въпросите, поставени от "Ред, законност и справедливост". От ведомството съобщиха, че са разсекретили първите два договора с "Краун ейджънтс", консултанта в Митниците. Третият все още остава тайна за обществото.

Източник:БТВ
Категория: Новини
Прочетен: 562 Коментари: 0 Гласове: 0

От днес органите на "Пътна полиция" започват да налагат глоби на шофьори, които не управляват автомобилите си с включени къси светлини и през деня.

Шофирането с включеникъси светлини от 1 ноември до 1 мартбеше въведено, за да се увеличи видимостта на шофьорите и да бъдат намалени катастрофите през зимния сезон.

От днес водачите, които управляват автомобилите си без включени къси светлини и през светлата част на денонощието, ще бъдат глобявани с 20 лв.

image
Ако предизвикат катастрофа и управляват автомобил с неизправна светлинна уредба, глобата е от 50 до 150 лв. и отнемане на пет контролни точки.

От КАТ напомнят, че глоби ще бъдат налагани и занепочистени стъкла, износени гуми и за липсата на вериги. 

Според закона зимните гуми не трябва да имат грайфер по-малък от 4 мм. Глобата за износени гуми е 50 лв., а за липсата на вериги - 20 лв. 

Източник:NEWSBG
Категория: Новини
Прочетен: 2261 Коментари: 2 Гласове: 0
image

15-годишният ученик от Каварна, който беше приет с диагноза "свински грип" на 26 октомври в УМБАЛ "Св.Марина" във Варна е починало.

 

Така жертвите на новия грип в България стават седем.

Новината потвърди Светла Станева-началник на отдел "Контрол над заразните болести в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.

Това е първият смъртен случай от заразен с вируса AH1N1 в морската столица.

Не се налагат извънредни мерки във връзка с бързото разпространение на вируса АH1N1.

Това заяви за радио Варна д-р Веселин Балкански, директор на Регионалния център по здравеопазване.

Поредното заседание на кризисния щаб по грип и остри респираторни заболявания във Варна е от 14,00 часа. 

Източник:NEWSBg

Категория: Новини
Прочетен: 3736 Коментари: 3 Гласове: 0
Последна промяна: 09.11.2009 11:15
image
 От днес започна националната грипна епидемия. Тази седмица всички училища в страната са в грипна ваканция. Засега няма да се затварят ясли и детските градини. 

Ако в някои детски заведения има повече болни деца или персонал, ще се сформират общи групи. В болниците се отменят свижданията и плановите операции, а в поликлиниките - профилактичните прегледи и детските консултации. Засега няма да се отменят обществени прояви. 

Епидемиолозите съветват хората, които не се чувстват добре, да си стоят у дома и да избягват разходките навън. Експертите успокояват, че няма място за големи притеснения. Днес ще стане ясно и колко точно са болните от свински грип у нас. 

Източник:БТВ
Категория: Новини
Прочетен: 611 Коментари: 0 Гласове: 1
 image
Собственици на така наречените малки обекти за дестилация, или казани за варене на ракия,  са облекчени от решението да не се вдига акцизът на алкохола. Според тях обаче и сегашният акциз е висок за хората. 

Казанът за ракия в град Дебелец е един от хиляда и шестстотинте малки обекта за дестилация регистрирани на територията на страната. Действащ е от 54-та година, но от 2007 отливът на клиенти е пагубен за наемателите му.

"Хората са дръпнаха масово от вкарването на акцизите. Това е 2.20 на литър...Много малко хора идват, много малко, особено младите хора са в сравнение с преди едно 10%, дори и по-малко тези, които могат да си платят акциза", заяви Дафина Попова. 

По закон правото да ползват казаните за ракия имат само физически лица. Готовият продукт е за лично потребление и не трябва да надвишава 30 литра за семейство на година. 75-годишният дядо Петър и тази година е посъбрал плодове, но ще посвари по-малко ракия

"Варяхме си по-рано, ама вареше се нещо...Сега чуваме, че щяло акцизи да са вдигат, та на литър, не знам какво още. Че ний не можем със 170 лв. пенсия, можем ли да съществуваме и да вземат такъв голям акциз, който засега са предвижда да са направи, от тоз бедния народ, вече сме изсмукани дето се казва до последно и още да ни тварят с акцизи", оплаква се дядо Петър. 

Вдигането на акциза на алкохола засега се отлага. При сегашния от 2.20 на литър означава, че на възрастния човек изпичането на 10 литра ракия днес ще му струват 22 лв. плюс още десет за ползването на казана. 

За да намалят тези разходи, много от хората са склонни да ползват услугите на частници на тъмно. През миналата година от регистрираните малки обекти за дестилация в държавната хазна са постъпили около 500 000 лв. Никой обаче не може да каже какви са загубите от непотърсени акциз и глоби при нелегалните казани за ракия.

Източник:БТВ
Категория: Новини
Прочетен: 2531 Коментари: 1 Гласове: 1
 image
След седмица столичани ще избират нов кмет. В момента един от основните проблеми на София са многото миячи на автомобилни стъкла по улиците. Ще има ли глоби за тях – ще разберете от  репортажа на Канна Рачева. 

Едно от най-натоварени кръстовища в София. С най-нервните шофьори. Между тях минават и незаконните миячи на прозорци. 

Един от тях е с повече опит в така наречения занаят. Вече е дал знак, че телевизията е тук и останалите се разпръсват.

Няколко часа по-късно се връщаме на същото място. Няма нужда да се прикриваме - миячите вече са други, работното време на едните е свършило. Оказва се, че тези знаят за наредбата на общината и глобите. Но, обясняват, че са без изход - нямат пари.

След 100 метра идват следващият светофар и следващата услуга.

От МВР обясняват, има общинска наредба за глобяването им, но засега не може да се прилага, защото никой от миячите не си носи документите. То ест, без име и адрес, няма на кого да напишеш глобата, нито на кого да я изпратиш. Можеш само да задържиш човека за няколко часа. Така, в безизходицата, след още 100 метра стигаме до последният светофар. Там миячите са момчетата. И са по-нахални. Но, и шофьорите вече са доста изнервени. А пътната полиция вече я няма. 

Източник:БТВ
Категория: Новини
Прочетен: 791 Коментари: 0 Гласове: 0
image
 Мнозина българи вярват, че ако пият редовно малки дози алкохол, това ще ги предпази от грип. Истина ли е това или заблуда, ще разберете от репортажа на Радослав Чолаков. 

Ракиено време в софийското село Равно поле. Място на действие - местната кръчма.

- Предвид това, че все пак сме в епидемия, някакви специални мерки ще вземеш ли против грипа?
- Да, ще пийна още едно.

Лекарите, разбира се, са категорично против подобни рецепти срещу грипа.

"Алкохолът уврежда черния дроб, алкохолът уврежда почти всички органи и системи, разбира се, прекаляването с алкохол, в малки количества алкохолът може да бъде полезен", заяви д-р Светослав Ханджиев. 

Тук идва ключовият въпрос - колко малко е достатъчно малко за българския любител на алкохола.

"По всеко време си пият, грип без грип, все си пият, стига да имат пари", обяснява бай Мишо. 

Парадоксално, но именно при епидемия от грип, българинът сякаш започва да пие още повече с аргумента, че го прави за профилактика.

Какъв по-добър повод да посегнеш към чашата от това, че има грип и трябва да убиеш вирусите с алкохол. Алкохолът обаче е отрова и дори и да убие някой друг вирус, той убива преди всичко самите нас. 

"Нали ти казах бе, момче младо, нали ти казах, че нередовното пиене води до различни болести"...

Независимо от видяното и чутото в репортажа, нашият съвет е: не използвайте грипа като алиби за пиене, защото със сигурност алкохолът е убил повече хора, отколкото е спасил.

Източник:БТВ
Категория: Новини
Прочетен: 5389 Коментари: 4 Гласове: 0
image

С изложба от архивни документи ще бъде отбелязана 130 годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Румъния, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи. 
    
Изложбата "130 години дипломатически отношения между България и Румъния" ще бъде открита днес, в 18 часа, в Галерия "Мисията" на Държавния културен институт.
    
С проявата ще бъде отбелязана и 100 годишнината от издигането на равнището на задграничните представителства на двете страни от дипломатически агентства в легации. Организатори са МВнР, посолството на Румъния в София, Държавният културен институт и Държавна агенция "Архиви".
 

Източник:БТВ
Категория: Новини
Прочетен: 799 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: novinitee
Категория: Новини
Прочетен: 126432
Постинги: 83
Коментари: 19
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Ноември, 2009  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30