Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2009 21:34 - Без държавна финансова помощ за потребителските организации у нас
Автор: novinitee Категория: Новини   
Прочетен: 671 Коментари: 0 Гласове:
0



За първи път от 15 години държавата няма да помогне финансово на потребителските организации у нас. По традиция отпусканите средства са пет пъти по-малко отколкото средно в страните от ЕС.

Каква е причината - от министерството на икономиката обещаха да отговорят утре.

Според българското законодателство потребителските сдружения трябва да са икономически независими от производители, вносители и търговци. По тази причина 100-те хиляди лева държавни пари, които се разпределят между 7 организации, се оказват от значение.

"Със сигурност няма да затворим и няма да изчезнем, но ще си ограничим това, което можем да направим. И както наскоро обещах в ефир да направим изследване има ли вредни вещества в черния хляб, сега няма да го направим", каза Богомил Николов, Българска национална асоциация на потребителите.

Един от основните ангажименти на потребителските организации е да представляват интересите на потребителите в Националния съвет за защита на потребителите - формиращ националната политика в тази област.

Този съвет обаче от 3 години не е свикван нито веднъж, въпреки че законът предвижда заседания поне на четири месеца веднъж. Оказва се, не само потребителските организации, но и законът за защита на потребителите не е сред приоритетите на последните няколко правителства.

"Дали досега в България някой е отчел на икономическо ниво как работи законът за защита на потребителите. Лошо е, когато всеки месец си излъган с пет или десет лева от доставчик на услуга, това е неправомерна печалба", каза на свой ред Меглена Кунева, еврокомисар по защита на потребителите.

Кунева припомни, че както комисията, така и отделни страни-членки правят скъпоструващи проучвания, които биха били полезни, ако някой реши да доближи практиката у нас до най-добрата европейска практика.
 

За сега ситуацията изглежда така - докато другите правят бизнес, ние ползваме широколентовия интернет, за да четем вестници, коментира комисар Кунева.

Източник;БТВ 


Тагове:   НАС,   организации,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: novinitee
Категория: Новини
Прочетен: 126435
Постинги: 83
Коментари: 19
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031