Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2009 20:25 - Искат имунитета и на Масларова
Автор: novinitee Категория: Политика   
Прочетен: 446 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.11.2009 20:25


image

Още един член на кабинетът "Станишев" става клиент на прокуратурата. Главният прокурор Борис Велчев поиска депутатския имунитет на бившия социален министър Емилия Масларова. Тя ще бъде разследвана за ощетяване на държавата с близо 10 милиона лева. 

Искането за имунитета на Масларова е внесено вчера от главния прокурор. Тя обаче изпревари процедурата по гласуване на искането и сама се отказа от имунитета си.

Бившият социален министър ще отговаря по две обвинения - за престъпления по служба и длъжностно присвояване в особено големи размери. Разследването на прокуратурата започна след като се оказа, че за Социалния център в Стара Загора социалното министерство е платило 19 милиона лева, но не за нова сграда, а за реконструкцията на бившата работническа поликлиника в града. 

Проверката на прокуратурата показала, че за ремонта е платено два пъти. Според прокуратурата огромната сума Масларова присвоила за себе си и бизнесмена Венцислав Драганов. Той е човекът, който стои зад спечелилата поръчката фирма. В мотивите на главния прокурор се посочва, че свидетел от фирмата признал пред съдия, че 4 пъти е давал пари в брой на Масларова, след което се отчитал пред Драганов.

Връзките между тях са близки приятелски и са от много години, каза Стелиана Кожухарова, говорител на прокуратурата. 

Според прокуратурата договорът за повече от 18 милиона лева е сключен в нарушение на Закона за обществените поръчки. Масларова пък определи посоченото в мотивите като клевета и заяви, че не познава лицата споменати в искането на прокуратурата:

Безкрайно съм учудена как е възможно в искането на главния прокурор да има неща, които са чудовищна клевета. Дори не съм викана, не съм питана дори като свидетел”, каза Масларова. 

Ако обвиненията срещу нея бъдат доказани, тя може да получи дори до 20 години затвор. 

"За мен е важно обвиненията да бъдат разглеждани спокойно и да излезе истината. В последните 6 месеца съм подложена на човешки, морален и политически тормоз”, каза бившият социален министър. Масларова смята, че е въвлечена в сценарий за дискредитиране на бившето правителство. 

"Нито има график нито се месим в работата на съдебната система”, посочи в същото време премиерът Бойко Борисов. Досега правителството е внесло в прокуратурата 50 сигнала за нарушения на предишната власт.

Още в началото на август доклад на Държавната финансова инспекция, на базата на който започна разследването срещу Емилия Масларова, показа сериозни нарушение при обществената поръчка за строежа на социален дом в Стара Загора. Оказа се, че квадратният метър в сградата струва 2600 лева, а само за табели бяха похарчени 35 000 лева. От доклада стана ясно, че още с обявяването на обществената поръчка министър Масларова е нарушила закона, защото не е избрала открита процедура, а решава това да стане по договаряне чрез обявление. 

Масларова също така решила, че ремонтът трябва да бъде направен по спешност, без това да е необходимо. Така обаче е бил съкратен срокът, в който фирмите, кандидатстващи да ремонтират обекта, е трябвало да подадат оферти. Всички фирми пък съмнително кандидатствали в пакет.


Тагове:   Масларова,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: novinitee
Категория: Новини
Прочетен: 126903
Постинги: 83
Коментари: 19
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930