Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2009 20:23 - България е в грипна епидемия
Автор: novinitee Категория: Новини   
Прочетен: 577 Коментари: 0 Гласове:
0




image
Цяла България вече е в грипна епидемия. Министерството на здравеопазването обяви днес, че от понеделник всички училища в страната ще бъдат затворени.

Грипната ваканция ще продължи една седмица. Засега големите университети няма да обявяват ваканция. 
Детските градини и яслите ще продължат да работят при повишен контрол. Здравните власти препоръчаха ограничаване на обществените мероприятия.

Междувременно още един човек почина от новия вирус - 53-годишен мъж с цироза на черния дроб и шизофрения, който се е лекувал сам в продължение на дни.

Здравните власти обявиха национална грипна епидемия. В момента болните от грип у нас са 210 на 10 хиляди души.

От понеделник всички училища в страната са във ваканция за 5 дни.

Подробности по темата - от Мария Ванкова. 

Важно е да се уточни, че епидемията се отнася само за училищата. Решение за затваряне на ясли, детските градини и прекратяване на занятията в университетите ще се взема на регионално ниво. 
Това, че е обявена национална грипна епидемия не трябва да всява излишно психоза сред хората.

На конферентната връзка между здравното ни министерство и Брюксел стана ясно, че ние ще помогнем на Украйна като осигурим медикаменти, консумативи и апаратура на стойност от 250 хил. лв.Страната ни също е заявила необходимост от помощ за справяне с епидемията, но все още не е ясно кой ще ни я окаже.

Помощта ще бъде насочена преимуществено към регионите с българско население там. България ще прати и антивирусни препарати специално за посолството ни в Киев.  
 

В момента болни от грип са 210 на 10 000 души. Поради тази причина от понеделник всички училища в страната са във ваканция през следващите 5 учебни дни. МЗ препоръчва ограничаването на обществени мероприятия.

Решение за затваряне на яслите, детските градини и прекратяване на занятията в университетите ще се взема на регионално ниво. Плановите операции се отлагат, посещенията в болниците, женските и детските консултации временно се прекратяват. Няма да има задължително затваряне на кина, театри, заведения или други обществени места.

В детските градини пропускателният режим е строг и по тази причина не е необходимо да бъдат затваряни заедно с училищата, коментира за bTV главният здравен инспектор д-р Тенчо Тенев.

Той заяви, че не може да се нарече тревожно обявяването на грипната епидемия днес, а не следващата седмица, както се очакваше: "В повечето райони има епидемични стойности, в други – предепидемични. Единствено в Смолян ситуацията е по-спокойна", коментира още д-р Тенев.

По-рано днес епидемия беше обявена и в СофияПлевен и Дупница. 

Източник:БТВ


Тагове:   епидемия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: novinitee
Категория: Новини
Прочетен: 127095
Постинги: 83
Коментари: 19
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930